jeudi 1 mars 2012

Jänes. Retsept

Kuna jänest kasukana ei ole ballile minnes kohe üldse mitte soovitav kanda, siis ei tahaks talle ülekohut teha.
Siin retsept jänesest, mis EI ole valmistatud ahjus. Jänes on luine ja üldse mitte rasvane loom, seetõttu võib ta ahjus kergesti ära kuivada. Potis valmistatud jänes meeldib meile isiklikult rohkem.

Kõigepealt... tuleb saada jänes. Kui te elate Eestis, siis soovitaks Sadama turgu Tallinnas või siis tuttavat jahimees. Kindlasti mitte ei soovita külmutatud liha. Isegi kui seda soovitab autoriteetne rezhissöör Eestis, siis teie ärge minge selle soovitusega kaasa. Ta on kindlasti hea grillija, aga süüa teha ei oska.
Lihakaupmees peaks teile ka jänese eelnevalt tükkideks lõikama. Ikka kuus tükki kehast ja neli koiba.

Edasi on vaja suurt kastrulit. Valage sinna põhja oliiviõli ja üsna suurt hulka ribadeks lõigatud sibulaid. Pruunistage sibulad korralikult ära, lisage pipart, muskaati, sinepit ning tõstke nad potist välja oma uut järge ootama. Siis pruunistage potis ära jänese tükid. Mõlemalt poolt ja hästi korralikult. Õliga ei maksa kokku hoida.

Nüüd pange jänes ja sibulad koos potti, lisage natuke vett ja korralikult valget veini. Ise olen piprasema toidu austaja, nii et ei hoia muskaatpähkli, ingveri ja erinevate piparde lisamisega siin kokku.
MITTE MINGIL JUHUL ÄRGE TE MITTE KATSUGEGI KUSKILE SOOLA LISADA!
Soola saab alati hiljem juurde panna, kui te seda nii väga vajate, aga soola lisavad toiduvalmistamise ajal tavaliselt ainult inglased. Ja näete, mis nende köögist saanud on...

No nii. Kui jänes on ikka pikka aega keenud, siis võite lisada porgaditükid. Soovitavalt üsna laiad seibid. Ärge neid liiga plödiks keetke. Porgandil on pooltoorena rohkem maitset. Paar minutit enne jänese tulelt tõstmist lisage jänese ja porgandite peale shampinjonid. Ärge laske neil sousti kukkuda, nad aurutuvad ära niikuinii ja maitse on parem.

Jänest on soovitav valmistada päev ette. Kui jänes saab oma kastrulis ööläbi seista, siis läheb ta hiljem soojendades ainult paremaks.
Kartulid soovitaksin keeta eraldi.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire